31/12/2017 tarihinden önce;imara ve ruhsata aykırı olarak yapılmış yapıların kayıt altına alınmasına dayanan imar sorununu çözmeyi hedefleyen bir yasadır.
1)E-devlet şifresi
2)Geçerli bir cep telefonu numarası
3)Tapu Fotokopisi
4)Belediyeden temin edilecek imara aykırı durum yoktur belgesi
5)Aplikasyon Krokisi – Zemin Tespit Tutanağı
(Lisanslı harita bürolarındaki harita mühendislerince hazırlanan onaylı ve ıslak imzalı)
6)Mevcut Yapının rölövesi alınarak dijital ortama yansıtılmasıyla oluşturulmuş proje
(Mimar tarafından hazırlanmış onaylı ve ıslak imzalı)
7)Bağımsız bölümlerin durumunu gösteren belge
Arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden hesaplanan bedelin konutlarda yüzü 3’ü, ticarette yüzde 5’i olacak şekilde belirlenir.
İmar Kanunu’na göre alınmış yıkım kararları ve idari para cezaları varsa iptal edilecek.
Yapı Kayıt Belgesi alan yapılara su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilecek.
Yapı Kayıt Belgesi aldıktan sonra isteyen malikler tapuya müracaat ederek ve yapı kayıt belgesi için ödenen bedel kadar ilave ödeme yaparak, cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edebilecek.
Müracaatlar 31/10/2018 tarihine kadar yapılabilecek.
Yapı Kayıt Belgesi bedelinin 31/12/2018 tarihine kadar yatırılması gerekmektedir.
-Yapı Kayıt Belgesi aldıktan sonra isteyen malikler tapuya müracaat ederek ve yapı kayıt belgesi için ödenen bedel kadar ilave ödeme yaparak, cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edebilecek.
31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapılar İmar Barışı’ndan yararlanabilecek. Sadece Boğazici Sahil Şeridi ve öngörünüm bölgesi ile İstanbul Tarihi Yarımadanın Sultanahmet ve Süleymaniye çevresi ve Gelibolu Tarihi Alan’da belirlenen yerler bu kapsamın dışında tutulacak. Ayrıca başkasına ait taşınmazlar üzerinde yapılan yapılar ile hazineye ait olup sosyal donatı için tahsisli arazi üzerindeki yapılara da yapı kayıt belgesi düzenlenemeyecek
Yapı kayıt belgesi alındıktan sonra maliklerin tümünün muvafakat etmeleri ve varsa umumi hizmete ayrılan yerlere denk gelen alanların terk edilmesi şartıyla, yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın, tapuda bu yapıyla ilgili cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilecek. Yani kat mülkiyetinin kurulması için maliklerin tamamının anlaşması ve imar planında, yol, yeşil alan, park gibi alanların terk edilmesi gerekiyor
İMAR BARIŞI (2) İKİ AŞAMADAN OLUŞMAKTADIR.
1-YAPI KAYIT BELGESİ ALINMASI
2-YAPI KAYIT BELGESİ ALINDIKTAN SONRA LİHKAP’TA CİNS DEĞİŞİKLİĞİ YAPILARAK KAT MÜLKİYETİ İÇİN TAPUYA BAŞVURULMASI
1-TAPU SAHİBİ KENDİSİ ( ÖLMÜŞ İSE ) RESMİ MİRASÇILARINDAN BİRİ E DEVLET ŞİFRESİ İLE İNTERNET ÜZERİNDEN ‘’ YAPI KAYIT BELGESİ’’ İÇİN BAŞVURU YAPACAK.
a-)Yapı kayıt belgesi başvurusu hatasız ve eksiksiz doldurulmalıdır. Formu hatasız doldurmak önemlidir .Hatalı başvuru yapılması halinde belge iptal edilir
2- YAPI KAYIT BELGESİ BAŞVURUSU SONRASI CEP TELEFONUNA GELEN MESAJDA ÖDENECEK TUTAR VE ÖDEME YAPILACAK HESAP NUMARASI OLACAK. ÖDEME YAPILDIKTAN SONRA BELGE ALINACAKTIR.
3-YAPI KAYIT BELGESİ ALAN TAPU SAHİBİ MİMARA HAZIRLATACAĞI
*MİMARİ PROJE
*KAT İRTİFAKI PROJESİ
*MAHAL ALAN HESAPLARI CETVELİ
*YÖNETİM PLANI VE HARİTA MÜHENDİSİNİN HAZIRLAYACAĞI ZEMİN APLİKASYON PLANI İLE ( başvuru öncesi yapılması gereken ilk işlem)
BİRLİKTE LİHKAP A TAPU CİNS DEĞİŞİKLİĞİNE BAŞVURU YAPMALIDIR.
4-TAPU CİNS DEĞİŞİKLİĞİ OLDUKTAN SONRA EVRAKLAR TAPUYA GİDEREK KAT MÜLKİYETİ İŞLEMİ YAPILACAKTIR.
KAT MÜLKİYETİ BAŞVURUSUNDA YAPI KAYIT BELGESİ İÇİN ÖDENEN MEBLAĞ KADAR BİR MEBLAĞDA BURADA YATIRILIR . VE KAT MÜLKİYETİ TAPULARI ALINMIŞ OLUR .
İKİ AŞAMALI İŞLEMLERİ BU ŞEKİLDE SIRALAYABİLİRİZ.
HARÇ OLARAK DEVLETE YATIRILACAK BU ÜCRETLER KONUTLARDA %3 – TİCARİ ALANLARDA %5 OLARAK YAYIMLANAN KANUNDA BELİRTİLMİŞTİR.
MİMARLIK OFİSLERİNE BAŞVURUDA HAZIR OLMASI GEREKLİ BELGELER
* MAL SAHİBİNİN E DEVLET ŞİFRESİ
* KİMLİK FOTOKOPİSİ
* YAPININ TAM ADRESİ
* TAPU FOTOKOPİSİ
* MAL SAHİBİNİN İKAMET ADRESİ
* BİNA FOTOĞRAFLARI(Fotoğraflar aplikasyon krokisi hazırlanırken çekilecektir.)
* ÖNEMLİ NOT: Bu işleri danışmanlık emlakçılık yapan arkadaşlarda yapıyoruz diye ortaya çıkmışlar .
daha da kötüsü ölçülendirme için kendileri ölçü alıp, Mimari proje yerine de RÖLÖVE dediğimiz kaba hatları ile 15 dk hazırlanmış bir belgeyi vatandaşa veriyorlar.
Bu işlem karşılığında vatandaştan 1000 TL -1500 TL – 2500 TL gibi bir ücret talep ederek en uygun fiyat veriyoruz diye vatandaşı aldatıcı şekilde işler yapılmakta.
Ölçüyü kendin alıp 15 dk için dede kaba hatları ile rölöve çizip, proje budur dersen vatandaşa hiç bir masrafı olmayan bir iş için 1500-2500 tl arasında bir parayı da almış ve sonrasında da kat mülkiyeti başvurusunda elindeki kağıt parçasının hiç bir değeri ve geçerliği olmadığını öğrenmesi kötü sonuçlar doğurur.
bu işlerin yapılması mimarlarca gerçekleştirilir.
Ofisimize gelip,detaylı bilgileri ekibimizden de öğrenebilirsiniz.